Подменят безплатно старите печки на твърдо гориво

0
995
Кръгла маса

Шест общини, сред които и Русе, ще имат възможност да подменят безплатно старите печки на твърдо гориво.

Останалите пет са София, Велико Търново, Стара Загора, Бургас и Монтана. Ще бъдат подменени отоплителните печки на общо 10 000 домакинства. 60 процента от финансирането е по европейската програма „Лайф“ (Life). Целта е да се подобри качеството на въздуха чрез намаляване на фините прахови частици. До края на 2023 г. с помощта на проекта в частни жилища ще се подменят инсталациите за отопление на твърдо гориво с по-екологични – на газ, ток и пелети, а където е възможно, сградите ще бъдат свързани с топлофикационната система или газоразпределителната мрежа.

Столичната Голяма община вече обяви, че започва да приема заявления от граждани, които желаят да подменят старата си отоплителна печка. Очаква се съобщение и от общинската администрация в Русе.

В първата фаза на проекта ще се направи преглед на действащите в момента програми и ще направи анализ, за да се предложат законови промени.

Социални критерии за включване в програмата не се предвиждат. Може да се наложи да бъдат въведени, обаче, ако броят на желаещите е твърде голям.