Британският парламент за втори път отхвърли споразумението за Брекзит

0
83
Британският парламент за втори път отхвърли споразумението за Брекзит

Британският парламент за втори път отхвърли споразумението за Брекзит, което премиерът Тереза Мей сключи с Брюксел, съобщи ДПА.

Споразумението бе отхвърлено с мнозинство от 149 гласа. В негова подкрепа гласуваха 242 депутати, а против него – 391. Това е голямо поражение за плана й за излизане на Обединеното кралство от ЕС на 29 март. Сега логичните стъпки остават две – излизане от Общността без сделка или отлагане на Брекзит за търсене на ново споразумение.

Днес британският парламент ще проведе дебат и депутатите ще трябва да гласуват дали Великобритания ще напусне без сделка. Ако отхвърлят това, в четвъртък ще решават дали Лондон да поиска от Брюксел отлагане на Брекзит.

Тереза Мей заяви, че е решена да приложи резултатите от референдума за напускане на ЕС, но в същото време е и убедена, че най-добрият начин е Великобритания да излезе от ЕС със споразумение. Ако все пак депутатите решат, че сделка няма да има, политика на правителството ще бъде да приложи тяхната воля.

Държавите от ЕС ще разгледат обосновано искане от Великобритания за забавяне на Брекзит, заяви говорител на ЕС, след като парламентът в Лондон отхвърли споразумението за напускане.

По-рано главният преговарящ от страна на ЕС Мишел Барние предупреди, че Великобритания няма да получи преходен период след Brexit без ратифицирано от британския парламент споразумение.