Подписват за транспортния коридор Солун – Русе

0
100
транспортния коридор Солун - Кавала – Русе

Днес по време на двудневната визита в Гърция ще бъде подписан меморандум за транспортния коридор Солун – Кавала – Русе.

Това съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет. Документът регламентира подготвителните работи и съвместното управление на коридора от двете държави. Проектът предвижда свързването на река Дунав, Черно и Егейско море със скоростен железопътен коридор, както и развитие на пристанищата, които са част от основната ТЕН-Т мрежа.

Предвижда се изграждане на железопътна връзка Русе – Варна – Бургас – Александруполис – Кавала – Солун, както и на пристанищна инфраструктура. Подпис под меморандума ще положат транспортните министри на двете страни Ивайло Московски и Христос Спирдзис, в присъствието на премиерите Бойко Борисов и Алексис Ципрас.

Предварителните сметки показват, че проектът ще струва един милиард и 70 милиона евро, а цялата стойност ще достигне 4 милиарда. Според прогнозите на транспортния министър Ивайло Московски връзката вероятно ще бъде изградена за десетина години. Реализацията на проекта ще бъде осъществена чрез създаването на съвместна проектна компания. От проекта България печели бъдещо развитие на пристанище Варна и Бургас, връзка с Александруполис, както и изграждане на модерна линия от Варна до Русе. Целта на Гърция е да конкурира много по-развитата жп връзка с Турция.

Все още обаче не е ясно откъде точно ще е финансирането. Възможно е част от парите да дойдат от европейски програми.