Парк с миниатюри ще е новата атракция във Велико Търново

0
56
Парк с миниатюри

Парк с миниатюри, наречен „Търновград – духът на хилядолетна история“ ще бъде създаден в старопрестолния Велико Търново.

Той ще се намира в подножието на средновековната крепост Царевец. Инвестицията е на украински предприемачи, които са избрали  Велико Търново, като  най-подходящият град за създаването на първия в България туристически обект от този тип.

Сред естествена растителност ще бъдат изложени миниатюри на различни архитектурни и природни забележителности, сред които храм-паметника „Александър Невски”, Античния театър в Пловдив и крепостта Баба Вида. Така туристите ще могат да се докоснат до емблематични исторически и архитектурни шедьоври в страната ни.

Проектът е одобрен от Националния институт за недвижимо културно наследство. Той ще бъде разположен под Балдуиновата кула, като районът вече е изчистен. Тъй като в близост бяха открити зидовете на средновековния Богородичен манастир, теренът няма да бъде разкопаван. Цялата дейност е под наблюдението на археолога проф. Хитко Вачев.

По думите на Александър Меншиков, собственик на така наречения парк „Търновград – духът на хилядолетна история”, подобни паркове има и в други страни има паркове, като най-големия е в Украйна. Мешников допълва, че Велико Търново е историческата столица на България и по-добро място не може да се намери за такъв парк, който да символизира цялата история на българската държава. Създаването на парка е предпоставка за привличането на още повече туристи във Велико Търново, както и за удължаване на престоя на гостите на града.