Подводна база от Втората световна война става най-големия център за цифрово изкуство

0
Подводна база от Втората световна война става най-големия център за цифрово изкуство
Източник: Culturespaces - Nuit de Chine

Подводна база от времето на Втората световна война в Бордо, Франция, ще бъде превърната в най-големия център за цифрово изкуство в света, благодарение на Culturespaces.

Базата представлява огромен бункер, който е бил използван от флотовете на Германия и Италия. Мащабното пространство ще бъде изпълнено с дигитални изложби, посветени на големите майстори в историята на изкуствата и ще бъде преименувано на Bassins de Lumières.

Планирано е да отвори врати през април 2020 г. и обещава гледката да изуми посетителите, които ще следват издигнати пътеки, за да се потопят в преживявания и отражения. Основните инсталации ще се осъществяват около 4 големи басейна. Първата експозиция е посветена на Густав Климт.

В допълнение, Bassins de Lumières ще представи пространство, наречено Le Cube, което е посветено на съвременното цифрово изкуство. Студио за цифрово създаване Ouchhh отваря вратите с Ocean Data – инсталация, която създава уникални изображения.

„Ocean Data се състои от милиони данни, заснети в морето, за да може от тях да се създаде уникална цифрова работа, при която форми, светлина и движение се генерират чрез алгоритъм. Посетителите ще бъдат отведени в сърцето на океана и ще предприемат пътуване чрез различни материали, цветове и релефи. Творбата съчетава изкуство, наука и технологии, за да създаде съзерцателно преживяване“, казват от Culturespaces.

Дигиталният арт център ще бъде отворен всеки ден, освен по време на настройката на изложбата.