Възрастните японци използват екзоскелети и продължават да работят

0
Възрастните японци използват екзоскелети и продължават да работят

В Япония възрастните хора са принудени да работят. Страната има една от най-застаряващите популации и е с най-голям дял на хора над 65 годишна възраст в света.

Затова много местни технологични компании разработват екзоскелетни костюми, позволяващи да се повдигне тегло до 25 кг, които да помагат на служителите в ежедневните им задачи. А те всъщност прекарват основната част от живота си в труд.

Компанията Innophys разработва подобие на раница, която може да се „зареди“ с 30 стискания на ръчна помпа, което напълва пневматични „мускули“ под налягане.

Други костюми са електрическият модел на Panasonic Atoun Model Y, който добавя 10 кг подемна сила, а моторизираният екзоскелет на автомобилния гигант Toyota е предназначен за подкрепа на остаряващите работници.

За да се задържат достатъчно много хора в производството, правителството на Япония иска да повиши възрастта за пенсиониране от 60 на 70 години, което само засилва нуждата от намиране на друго решение. А докато населението продължава да застарява, търсенето на подобни екзоскелети ще нараства.

зарядни станции за електромобили