Покачването на нивото на Дунав спря изграждането на кейовата стена

0
313
покачването на нивото на

Заради покачването на нивото на р. Дунав край Русе е преустановено изграждането на кейовата стена.

Тя се изгражда по българо-румънски европроект на обща стойност 7 350 000 евро, от които 4,6 млн. евро са предвидени за Русе. Предвиждаше се до края на годината да бъде обособено място за акостиране на пътнически кораби през цялата година. Дейностите са изпълнени на 40%, но заради високите води най-вероятно градежът ще приключи догодина. Вече са водени и разговори с община Гюргево, за удължаване на срока.

През последните 24 часа нивото на река Дунав при Русе се е покачило с 20 см и в момента е 704 см над условната кота нула, съобщиха от Изпълнителната Агенция за проучване и поддържане на р. Дунав.

По думите на изпълнителния директор на агенцията Павлин Цонев, засега опасност няма. Въпреки това, очаква се обявяването на първа степен “Повишено внимание”. Тя се въвежда, когато нивото на реката е в границите между 680 и 750 сантиметра. Втора степен – денонощно наблюдение, се обявява между 750 и 800 см, а третата, която е за опасност от приливане – при над 800 сантиметра. Критичното ниво за Русе е 881 см, но и тогава заплаха за урбанизираната територия на града няма.