Показват Боровското съкровище в норвежки музей

0
102
Боровското съкровище

Експонати от Регионалния исторически музей в Русе ще бъдат изложени в музея „Бригенс” в гр. норвежкия град Берген.

Те ще бъдат част от експозицията „Легенди в злато. Тракийски съкровища от България”, която ще бъде изложена в периода септември-декември 2017 г..

Идложбата включва движими културни ценности от фондовете на 12 музея – Националния исторически музей, регионалните исторически музеи в Шумен, Враца, Русе, Ловеч, Сливен, Плевен и Пазарджик, Регионалния археологически музей в Пловдив, историческите музеи в Казанлък и Свищов и Музейния център в Созопол.

От фонда на Русенския музей ще бъде изложено Боровското съкровище. То представлява ритуален сервиз за вино, състоящ се от пет сребърни съда с позлата, украсени с протомета на животни и митологични сцени, с надписи на гръцки език (“На Котис от Беос”). Датирани са от ІV век преди Христа. Върху тях са открити надписи свързани с тракийския цар Котис I (383-359 г. пр. Хр.) и се предполага, че целият сервиз му е бил подарен от тракийски владетели в град Беос, където вероятно e имало светилище.

Открито е случайно от Трайчо Стоев през 1974 г. в землището на Борово, Русенско, в местността „Сиври тепе”. При оран тракторите изваждат на повърхността древните предмети. Провеждат се археологически разкопки около мястото, но не се откриват селищни останки или гробищни могили.