Полицаи в Мексико сити патрулират на велосипеди

0
62
Полицаи в Мексико сити патрулират на велосипеди

Полицията в Мексико сити разпореди на част от служителите си да патрулират, управлявайки велосипеди. 250 блюстители на реда вече въртят педали в един от най-бедните квартали на мексиканската столица. Необичайната мярка се наложи поради възникналата криза за гориво в страната.

Мексико добива много петрол, има големи рафинерии и произвежда повече от достатъчно бензин. Причината за кризата обаче е решение на новия президент Андрес Мануел Лопес Обрадор.

За да се справи с големите кражби от тръбопроводите в страната, Обрадор разпореди някои от най-големите да спрат работа и горивото да се превозва с цистерни. Това наруши ритъма на доставки и доведе до криза в десетки градове.

Пред бензиностанциите се извиха дълги опашки, а от 44 обекта в източната част на града работят само 15. Въпреки почти бедственото положение, президентът на страната потвърди решението си и изпрати войници да контролират най-големите рафинерии. Според него кражбите на гориво в Мексико достигат колосалните 3 милиарда долара годишно.