Полицай е осъден за корупция, предлагал подкуп за фиктивна проверка срещу собственика на „Градус“

0
Иван Ангелов (вляво) и Светослав Илчовски. Снимка: БГНЕС

Бивш полицай е осъден, защото се опитал да подкупи служител на ГДБОП, който пък трябвало да образува фиктивна проверка срещу фирма „Градус“ и собственика й Иван Ангелов. Целта била въпросната проверка да потвърди съмнителни резултати от данъчни ревизии и те да не могат да бъдат възобновени. Това пише разследващият сайт BIRD.

Името на Ангелов нашумя, след като бизнесменът Светослав Илчовски обяви, че е участвал в схема за изкуствено увеличаване на капитала на „Градус“, за да може компанията да излезе на фондовата борса. Ангелов бе описан като изключително близък до бившия премиера Бойко Борисов. Бизнесменът призна, че са приятели и че Борисов му е помагал негова стока да бъде пропускана през митниците.

Изслушването на Илчовски се превърна в парламентарен цирк (видео)

Полицаят Иван Филипов е осъден условно 7 години, след като е арестуван при предаване на подкупа през 2010 г. Според данните от делото той е поискал от служителка на БОП-а в Стара Загора да започне фиктивна проверка, която в крайна сметка да изпрати в прокуратурата с мнение, че няма извършено престъпление. По същото време срещу Иван Ангелов, брат му Тома и техните фирми имало няколко данъчни ревизии, започнали след съмнение за източване на ДДС. Те обаче приключват без резултат. Заради подозрения, че проверките са водени пристрастно са уволнени няколко данъчни служители и започва вътрешна проверка.

Филипов поискал от служителя на ГДБОП да започне проверка по изготвен от него план и да се съсредоточи върху периоди от време, за които фирмите били сигурни, че няма проблем. Предлагал различни суми за услугата – 50 и 15 хил. лв. На 18 октомври 2010 г. той е арестуван след като дава 1000 лв. на служителя на ГДБОП в ресторант в Стара Загора.

„Градус“ обяви, че е изгубила 24 млн. лв. след изказванията на Илчовски

Цели 7 години по-късно той е осъден условно, но само на първа инстанция. В момента делото е висящо пред апелативния съд в Пловдив. По време на заседанията обаче излизат интересни подробности. От мотивите става ясно, че връзката между Филипов и фирмите на Ангеловл става чрез друг бивш служител на МВР – Митко Николов. Той ходатайствал пред Ангелов да вземе на работа пенсионирания полицай Тошко Тотев. Тотев казал на Николов за предстоящите данъчни проверки и попитал не може ли да направят нещо, за да са „по-обективни“. Николов, който бил шеф и на Филипов в МВР, поискал от него да се свърже с въпросния служител на ГДБОП.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили