Поляк спечели голямата награда в конкурса за екслибрис на Русенската библиотека

0

Кшищоф Бак от Полша е големият победител в 19-ото издание на Международния конкурс за екслибрис на Регионалната библиотека „Любен Каравелов“ в Русе. Тази година темата на артистичната надпревара бе „EX LIBRIS – EX DILEMMA“.

В конкурса се включиха 204 участници от 29 държави, чиито творби бяха показани в изложба. Доайен сред участниците тази година е Дьорд Борос – унгарец по произход, роден през 1934 г., който участва в конкурса от 2014 г. досега. Най-младият художник Роман Дарву се включва във форума за втори път. Той е роден през 2017 г. в Канада.

Специалната награда от екипа на РБ „Любен Каравелов отиде при Сандро Чинелато от Италия за неговата творба „Семейство на кръстопът“. Раздадени бяха и награди от спонсори на проявата.

През 2023 г. темата на конкурса насочва към основната цел на инициативата – да създава нови идентичности и да е катализатор на неподражаемо художествено проникновение. „EX LIBRIS – EX DILEMMA“ отправя предизвикателство към художниците да потърсят философската същност на многообразните дилеми на съвременния човек и да отправят своите послания. Идеята е създадените творби да докоснат зрителя, да провокират размисъл и прозрения.

Конкурсът е отворен за творци от всички националности, без ограничения, като участниците са разделени в три възрастови категории. Допускат се всички графични техники, които позволяват тиражиране. Творбите се оценяват от специално поканени международни експерти.

 

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук