Прогноза: Циганско лято през ноември

0
Облачно и мъгливо

Почти през целия ноември времето ще отговаря на народното определение „циганско лято“, показва прогнозата на синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Средната месечна температура в повечето райони ще бъде с 2-5 градуса над нормата,  количествата валежи ще са по-малко от обичайното за месеца.

Новият месец ще започне с предимно слънчево време, с условия за краткотрайни сутрешни мъгли. На 5 и 6 ноември ще премине облачна вълна от запад на изток. По-съществени дъждове ще има в западните райони – до 5-8 л/м2. До 7 ноември “Сиромашкото лято” ще бъде в сила.

След временно стабилизиране на въздушната маса над страната на 8 ноември от северозапад ще проникне по-хладен въздух. Ще превалява дъжд главно в западните и източните райони, в планините, над 1500 метра, надморска височина, ще вали мокър сняг.

В началото на втората десетдневка – от 11-и ще има повече слънце и слабо ще се затопли. Нови валежи с чувствително захлаждане и валежи от дъжд и сняг се очаква от 13 до 14 ноември и в края на втората десетдневка – от 17 до 19 ноември. Дневните температури в населените места ще достигат 4-9 градуса, а по високите полета в западните райони ще превали и сняг.

През третата десетдневка ще се затопли. Есенни дъждове се очакват около 25,26 ноември. До края на месеца мъглите ще бъдат често явление – на запад ще има сутрешни намалени видимости, а по Черноморието ще стелят ниски облаци.

По принцип средните климатични максимални температури за ноември са между 9 и 14 градуса, а средните минимални – между 1 и 6 градуса. Валежните периоди са между 3 и 5; и от 15-18 ноември. По-топлите дни (температура над 16 С) са обикновено през първата половина от месеца, а в края на ноември вероятността за температури около нулата се увеличава значително.

агенция за подбор на персонал
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук