Поне 7 са загинали при земетресението в Хърватия, вторичните трусове продължават

0

Поне 7 души са загинали при вчерашното земетресение с магнитуд 6.5 по Рихтер в Хърватия. Възможно е броят им да се увеличи, тъй като спасителните екипи все още издирват затрупани под срутени сгради.

„Нямаме пострадали българи. Имаме регистрирани около 170 български граждани, постоянно живеещи на територията на Хърватия. Имаме смесени бракове доста, имаме традиционна общност с численост около 300 души. Във връзка сме с тях, с техните организации, включително с българското неделно училище. Психологическият шок е много голям“, каза пред БНР посланикът ни в Хърватия Генка Георгиева.

Междувременно вторичните трусове продължават. В сряда сутрин са регистрирани нови два с магнитуд 4.7-4.8, каза пред бТВ дежурният сеизмолог в БАН Петър Кирилов.

Дете е загинало при земетресението в Хърватия (видео)

По думите му те се усещат силно, защото са на плитко. По правило вторичните трусове се смятат за нещо полезно, защото освобождават напрежението в земните недра и така се избягва по-сериозен трус.

Възможно да се стигне до земетресение и в България заради близостта със сегашния епицентър, прогнозира Кирилов.

„Напълно е възможно обаче заради трусовете в Хърватска да се стигне до земетресение в България или на друго място на Балканите, защото сме на една плоча“, обясни той.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили