Поръчки за 31 млрд. лв. възложени в процедури с по един участник

0
Асен Василев, Снимка: БГНЕС

Обществени поръчки за 31 мрлд. лв. са възложени чрез процедури само с един участник, съобщи финансовият министър Асен Василев. Това се е случило за две години – от 2019 г. до 2021 г. Ползваната процедура е т.нар. „ин хаус“, т.е. директно възлагане. Най-често от нея са се ползвали регионалното министерство и агенция „Пътна инфраструктура“. Според Василев са сключени редица договори, за които няма финансов ресурс.

Как се строят магистралите? Без обществена поръчка, но с милиарди, разпределени от няколко души

По „ин хаус“ процедурата бяха възложени редица поръчки за строителство на пътища и магистрали. В общи линии схемата е следната – АПИ възлага на държавната фирма „Автомагистрали“ да строи. Тя обаче няма нито персонал, нито техника и затова сключва договори за наем с редица частни дружества. Така парите отиват в посочени от правителството фирми без конкурс и без състезателна процедура.

„Автомагистрали“ обяви заплатата на шефа си

„Вече сме говорили с регионалното министерство това да бъде дадено на прокуратурата и това е толкова дълбоко неморално. И към изпълнителите на тези поръчки, и към всички други, които чакат за държавен ресурс, за да може той да се похарчи за нещо смислено“, заяви финансовият министър.

зарядни станции за електромобили