Поредна измама: Русенка изтегли спестяванията си, даде ги на телефонни измамници

0
203
86-годишна жена

67-годишна русенка изтегли спестяванията си и ги даде на телефонни измамници, съобщиха от полицията в Русе.

Измамата била извършена вчера, жената станала жертва на комбинация от схемите „пострадал роднина“ и „в помощ на полицията“.

Малко преди обед на домашния й телефон позвънил непознат мъж, който се представил като „главен комисар Стефан Кънчев“. Мъжът я „предупредил“, че е в полезрението на телефонни измамници, които ще й се обадят, и че е необходимо да съдейства на полицията за да бъдат задържани. След това й звъннал на мобилния телефон, като жената не може да обясни тя ли си е казала номера или не. Вдигнала и разпознала по гласа същия „комисар Кънчев“ . Той я „предупредил“, че до минути измемниците ще й се обадят и че не трябва да затваря мобилния си телефон, за да може да слуша какво говори с измамниците.

Минути по-късно позвънил стационалния й телефон, по който жена, плачейки казала: „Мамо, счупих си крака, ей сега ще ти дам доктора“.

Тогава се обадил мъж, който и се представил, като „д-р Христов“. Същият казал, че дъщеря й е със счупев крак и че са необходими 50 хил. лв. за операция. Жената казала, че няма толкова пари,  след което „доктора“ започнал да я обижда и заплашва.

По другата линия „комисар Кънчев“ попитал дали има пари и златни накити в дома си. Тя казала ,че има  сумата от 400лева и златни накити. „Комисарят“ я попитал дали има пари в банка и тя казала, че има 10000 лева в банка. Тогава  и наредил да сложи в дамската си чанта сумата от 400 лева и златните накити, по най бързия начин да отиде до банката и да си изтегли сумата от 10 000лева, защото имало подадена заявка вече за теглене, и измамниците ще й вземат парите.

„Комисарят“ казал още, че е следена от цивилни служители на полицията и разпоредил да не затваря мобилния си телефон за да е на линия постоянно и да му каже когато стигне до центъра на гр.Русе за да я упъти накъде да върви. Така я насочил към банков клон на ул.“Александровска“, като я предупредил, ако служителката я попита защо тегли парите, да каже, че й трябват за операция на очите в Турция.

Жената изпълнила указанията и и изтеглила сумата от 10000 лева. Тогава „комисар Кънчев“ я насочил къде да остави парите  – сумата от 10 400 лева, златните накити и документа за теглене. След като изпълнила указанията жената се опитала да се свърже с „комисаря“, но той вече бил затворил телефона. Тогава звъннала на дъщеря си, която отишла при нея. След като разказала какво се е случило разбрала, че е била измамена.

По случая е образувано досъдебно производство за извършено престъпление по чл. 209 ал.1, от НК.