Поскъпването на лекарствата без рецепта – до нивото инфлацията

0
хипертония

Това реши служебното правителство на редовното си заседание. Решението ще бъде в сила за една година като антикризисна мярка, след като бъде приета цялата нова Наредба за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, изготвена от Министерството на здравеопазването.

В документа е вписано, че на регулация ще подлежат и цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък. Според изискванията на наредбата, обновяването на списъка ще става два пъти месечно – на 2-ро и 16-то число, като са посочени условията, правилата и критериите за включване, промени и изключване на вписаните лекарства там, а също и в Регистъра на пределните цени и Регистъра на максималните продажни цени на лекарствените продукти без лекарско предписание.

С наредбата се въвежда изискване генеричните лекарствени продукти да бъдат на цена не по-висока от 80% от цената на оригиналния лекарствен продукт. Това правило ще важи за първия генеричен продукт в група, а останалите ще се регулират на конкурентен принцип.

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук