Посрещаме астрономическата пролет със сняг

0
74
Малък Сечко ще мени настроението си

На 20 март, вторник, ще посрещнем астрономическата пролет със сняг – не само в планините, а и по високите полета на Западна България, както и на места в северните райони от страната.

Това показва прогнозата на синоптиците от НИМХ към БАН. Днес ще преобладава облачно време и на много места, главно в южната половина от страната, ще има валежи от дъжд, по-значителни през нощта срещу вторник в югозападните райони. Привечер в Северозападна България също ще има валежи, които с понижението на температурите ще преминават в сняг. Ще духа умерен, в Дунавската равнина и източните райони – временно и силен вятър от североизток. Максималните температури ще са от 3 до 5° на места в Северна, до 10 – 13 градуса в Югозападна България.

На 21 и 22 март времето ще остане много динамично, със силен вятър, ще има условия за валежи и от дъжд, и от сняг. Ще духа силен до бурен североизточен вятър и от него температурите значително ще се понижат. Ще има валежи от дъжд, които с понижението на температурите ще преминат в сняг. Ще има условия за образуване на поледици.

Привечер в сряда и през нощта срещу четвъртък, отначало от северозапад, впоследствие и от североизток, ще нахлува студен въздух. Ще започнат валежи, които бързо ще обхванат цялата страна; има повишена вероятност да бъдат значителни и в много райони да преминат в сняг.

В петък валежите ще отслабнат и ще спират, най-късно в Североизточна България. Вятърът ще отслабне. Ще бъде студено.

През почивните дни ще е почти без валежи, ще има и разкъсвания и намаления на облачността. Сутрешните температури ще са отрицателни, дневните ще започнат да се повишават.