Поставят паметна плоча за 150-години професионално образованиe

0
cof_soft

Паметна плоча по случай 150-годишнината на професионално образование в България ще бъде открита в Русе, съобщиха от Инициативния комитет, подготвящ честването.

Паметният знак ще бъде върху постамента пред някогашното Столарско училище, днес Професионална гимназията по дървообработване и вътрешна архитектура „Йосиф Вондрак“. Идеята е на инж. Валерий Машев и арх. Симеон Рангелов, а мястото е символично – гимназията е едно от първите професионални училища у нас. С изработването му са се заели двама известни русенски творци – скулпторите Георги Радулов и Даниел Кънчев, а на плочата е цитирана строфа от стихотворението „Ръката на учителя“ на Харалампи Харалампиев: „И всеки помни по един учител – из стръмното ръката му подал…“

След освещаването на паметния знак ще бъде проведена тематична кръгла маса, която ще започне от 16 часа в зала „Сименс“ на Русенски университет „Ангел Кънчев“. По време на събитието ще бъдат връчени почетни плакети на заслужили пенсионирани преподаватели-специалисти от региона.

Председател на Инициативния комитет е проф. Ангел Смрикаров. С цялостната организация се е заела специално създадената фондация „Познание“ с управител Миряна Машева. Те са подкрепени в начинанието си от Община Русе, Регионално управление на образованието, Русенски университет „Ангел Кънчев“, Регионален исторически музей – Русе, Регионална библиотека „Любен Каравелов“ и Държавен архив – Русе.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук