По тема № 1 ще пишат зрелостниците на матурата по БЕЛ

0

По вариант 1 ще пишат днес зрелостниците на държавния зрелостен изпит по български език и литература, който беше изтеглен в Министерството на образованието и науката от близо 6 милиона комбинации. Това стана в присъствието на служебния министър на образованието и науката проф. Сашо Пенов и на заместник-министъра на образованието д-р Мария Гайдарова.

За интерпретатитвното съчинение се падна тема номер 1 – това е 41-и въпрос. За втора поредна година за съчинението и за есето има две отделни теми и това се прави, за да не се объркват учениците.

Тестът по БЕЛ се състои от 22 задачи с избираем отговор, 16 с кратък свободен отговор и две с разширен свободен отговор. Последният 41-и въпрос включва писане на есе или на интерпретативно съчинение, като за втора поредна година за тях ще има две отделни теми. Съчинението е върху изучавана творба. При него от зрелостниците се очаква да интерпретират зададената тема спрямо текста на произведението. От тях се изисква да формулират ясна теза, да я аргументират, да коментират използваните изразни средства. Темата за есето не е обвързана с конкретен литературен текст и при нейното интерпретиране няма ограничения.

Матурата започва в 8:30 часа и ще продължи 4 часа. Учениците трябва да носят със себе си документ за самоличност, служебна бележка и черен химикал.

За матурата са ангажирани над 9000 квестори. Максималният брой точки на матурата е 100, а изпитът се смята за издържан при минимум 30. Резултатите ще са ясни до 9 юни.

Близо 48 хиляди зрелостници се очаква да се явят днес на матурата по български език и литература. Изпитът ще се проведе в 750 училища. По традиция тестът за изпита беше генериран преди минути.

Изработка на сайтове, СЕО оптимизация, реклами в интернет
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук