Повишава се нивото на Русенски Лом край Басарбово

0
3074
Янтра затлачена

rusenski_lom-razliv87Нивото на река Русенски Лом се е повишило значително, но опасност за населението няма, видя „Русе нюз“. Лек разлив има единствено на малък участък от пътя за хижа “Алпинист” край село Басарбово, близко до точката на преливането е нивото и в района на Басарбовския манастир.

rusenski_lom-razliv22По думите на директора на общинската дирекция “Управление при кризи”

Спасимир Димитров, дигите са в изправно състояние и има достатъчно свободен обем до критичната точка. В района на Сарая, където преминава речното корито, също няма опасност от преливане, тъй като нивото на Дунав и сравнително ниско и няма опасност от „подпиране“ на оттока от Русенски Лом.

rusenski_lom-razliv38Кметът на Басарбово Николай Колев информира, че непрекъснато се следи речното ниво. Той бе категоричен, че не може да се очаква повишаване на нивото до степен, която създаде проблеми за живеещите в селото. Възможно е единствено заливане на земеделски земи, разположени край коритото на реката. rusenski_lom-razliv41Хората обаче, които доста са напатили през последните години, често слизат до реката, за да се убедят лично има ли опасност.