„Пожар“ на Русенската опера провокира обществеността и институциите

0

Премиерата на балетния спектакъл „Пожар“ ще бъде в петък,7-и юни, съобщават от  Русенската опера. Балетният спектакъл по музика на Дмитрий Шостакович ще бъде представен на все още непригодната за това сцена на Русенската опера.

Либрето и хореографията са на Наталия Осипова, сценографията е на Еслица Попова. Участват балетната трупа, хор и солисти на Русенската опера. Диригентът на хора Стелияна Димитрова – Хернани каза, че спектакълът е едно чудо.

Постановката е директна провокация както към публиката, така и към всички институции и организации, от които зависи възможно най-скорошното възстановяване на сцената на културния институт след пожара преди четири години. По думите на директора на операта Пламен Бейков пред БТА, основните строителни дейности вече са приключили – покривът е изграден, а сградата вече е укрепена, но са необходими още около 6 милиона лева – за възстановителни дейности, за нова техника и оборудване.

„Според мен „пожарът“ още една-две години ще ни гори в най-добрия случай. Имаме обявен конкурс за обществена поръчка за продължаване на ремонтите на сцената и на някои помещения, които са свързани с функционирането й. Обществената поръчка е в две части. Втората част е за закупуване на оборудване. И всичко зависи от това как ще протече механизмът, какви кандидати ще бъдат избрани и дали няма някой да обжалва след това. В най-добрия случай, ако държавата осигури през следващия годишен бюджет средства за продължаване на ремонтните дейности, бихме могли от началото на януари идната година да работим вътре в сградата“, допълни Бейков.

„Искам да има такъв отзвук в Русе и в България, за да можем да се върнем възможно най-скоро в нашия дом“, каза Стелияна Димитрова – Хернани.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук