ПП АБВ иска протоколите от заседанията на НОЩ, грешките довели до хаос в страната

0

Ръководството на ПП АБВ  е изпратило заявление по Закона за достъп до обществената информация до Министерския съвет с искане да му бъде предоставено копие на водените протоколи от проведените заседания на Националния оперативен щаб.

Това съобщи в Русе председателят на партията Румен Петков. По думите му така ще се разберат мотивите за всяко едно действие, предприемано от Щаба.

Като, една от важните грешки, които е допуснало държавното управление, ПП АБВ определя неучастието в Националния оперативен щаб на представител на кметовете. По този начин от Щаба е била изолирана властта, която е най-близо до хората и по този начин „Щабът се лиши от оценката НСОРБ за конкретни мерки, които се реализираха и в момента се реализират на територията на общините“, каза Петков и добави, че така серия от мерки, насочени срещу разпространение на пандемията, са се оказали неадекватни. Като груба грешка той определи и липсата на инфекционист в състава на Щаба, което е довело до липсата на професионална експертиза. Петков подчерта навременно предприетите мерки, но изтъкна и хаоса, който те поведоха след себе си и до днес, като взаимно противоречащите си заповеди от страна на здравното министерство.

ПП АБВ настоява финансовото министерство да помогне на лечебните заведения, които са в затруднена ситуация заради ограниченията по време на коронавируса, каза още Румен Петков.