Празнично: 34 читалища в Русенско получават пари за нови книги

0
„Сляпа среща с книга“

Добра вест в навечерието на Деня на народните будители получиха читалищата в региона, съобщиха от областната управа в Русе.

Те ще получат 53 861 лева, осигурени от Министерството на културата за закупване на книги от библиотеките към тях. Парите ще бъдат разпределени между 34 читалища от шест общини в региона, като те са осигурени по програмата „Български библиотеки – съвременни центрове за четене и информираност“. Според областния управител Анатоли Станев това е една добра възможност културните институции, особено в малките населени места да обновят библиотечния си фонд.

Най-много средства са осигурени за община Русе. Общо 13 читалища от общината ще получат малко над 22 600 лева. Става дума за читалищата „Зора-1866“, „Васил Левски – 1945“, „Захари Стоянов – 1937“ и „Ангел Кънчев – 1901“ от гр. Русе. Останалите девет са в селата Просена, Сандрово, Ястребово, Тетово, Хотанца, Бъзън, Ново село, Червена вода и Семерджиево.

Близо 9700 лева ще отидат в седем читалища в община Сливо поле. Това са читалищата в Ряхово, Бабово, Бръшлен, Голямо Враново, Юделник, Стамболово и самия град Сливо поле.

9413 лева ще бъдат дадени на други седем читалища в Ценовско. Средствата ще бъдат разпределени между читалищата в Долна Студена, Ценово, Караманово, Джулюница, Новград, Белцов и Кривина.

За община Ветово са отпуснати 8013 лева, като те ще бъдат разпределени между читалищата в Смирненски, Ветово, Сеново и Писанец.

2780 лева са отпуснати за община Борово. Читалищата, които ще бъдат финансирани там са в Екзарх Йосиф и град Борово. За община Две могили са предвидени 1370 лева, като те ще отидат в читалището в село Чилнов. Важно условие по програмата е, че поне 20% от закупените книги трябва да бъдат на български автори.

Други близо 60 000 лева са разпределени между читалищата в Николово, Ново село, Сандрово и Борово за насърчаване на любителското творчество и опазване на нематериалното културно наследство. Те също са осигурени от държавния бюджет.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук