Преболедувалите ще имат сертификат за година, първата доза също ще важи

0
Стойчо Кацаров

Преболедувалите коронавирус ще имат зелен сертификат в рамките на година. Това ще бъде записано като допълнение към заповедта на здравния министър Стойчо Кацаров. Този сертификат обаче ще важи само за България.

Отново само у нас ще важат и зелените сертификати, издадени на база антигенен тест. Този документ ще се издава на хората, чието боледуване е установено с такова изследване, но само след 1 декември 2020 г. Преди това антигенният тест не беше официално признат за диагностика у нас. В рамките на ЕС обаче няма възможност сертификат да се издава на база антигенен тест. Затова и документът ще важи само в рамките на България.

Зелен сертификат ще получават и хората, които са само с една доза от двудозовите ваксини. С него ще се влиза свободно на закрити пространства в рамките на месец до поставяне на втората игла.

Заради въвеждането на зеления сертификат се е увеличил интересът към еднодозовата ваксина на „Янсен“. Според Кацаров това е дефект и „административно предизвикан избор“, защото хората просто искат документ. Затова е взето решение и първата доза да е достатъчна в рамките на месец.

За държавната и общинска администрация се търсят варианти да се осигури „чиста среда“ за за чиновниците, които обслужват граждани на гише. Според Кацаров това ще се направи чрез ваксина, преболедуване или тест. Това са най-опасните места за предаване на заразата, обясни Кацаров.

Ако болниците не могат да поемат натиска, ще има пълно затваряне, каза още министърът.

„Проблемът е наистина огромен. Може би всички, които нямат пряк поглед, някак им изглежда, че няма такъв проблем. Огромен е проблемът. Ако като общество не положим усилия, ще стигнем до много тежки последици“, заяви Кацаров.