Преди 139 години Русчук става Русе

0
111
ген. Тотлебен

На днешния ден се навършват 139 години от Освобождението на Русе от османско иго.

На 20 февруари 1878г. руските войски тържествено влизат в Русчук под предводителството на генерал Тотлебен, съпроводен от 200 офицери, една пехотна бригада с артилерия и 3 000 казаци.

Първи, към 9 часа сутринта, по шосето от град Бяла, водещо към предните укрепления на Русчук, се появил първият батальон на 128-ми Болховски пехотен полк. Малко след това пристигнал и командващият отряда генерал Е. И. Тотлебен, съпровождан от своя щаб. Генералът поздравил батальона на Болховския полк и се отправил към южния форт на крепостта (от към страната на Разградското шосе), където своевременно пристигнали 1-а бригада на 33-а пехотна дивизия и 12- и хусарски Ахтирски полк, които командвал генерал-майор Тимофеев.

Начело на тези части Едуард Иванович Тотлебен се насочил към крепостта Кадъ_Табия. Тук той бил посрещнат от Сюлейман-паша, който бил комендант на крепостта след изтеглянето Касерли Мехмед-паша, от турска почетна рота, оркестър и делегация от жителите на град Русе начело с епископ Климент Бранитски, със светско име Васил Друмев.

Първи в града влезли  батальон от 129-и Бесарабски пехотен полк и лейб-гвардейски Атамански полк, съпровождани от ликуващи българи. Пред църквата „Св. Троица“ руските войски били посрещнати от множество хора, а ген. Тотлебен – с хляб и сол.

Като единствено официално име е установено паралелното на Русчук българско име Русе.

Официалното честване на годишнината ще бъде от 11 часа пред Пантеона на възрожденците.  Слово в чест на празника ще произнесе г-н Пламен Стоилов – кмет на Община Русе, а свещеници от Русенска Света Митрополия ще отслужат панихида за загиналите за свободата на България.