Преди 18 години терористи погубиха близо 3000 души

0
249
18 години от атентатите

На днешния ден преди 18 години похитени от терористи самолети се врязаха в двете кули на Световния търговски център в Ню Йорк и в Пентагона във Вашингтон. Трети самолет се разби в щата Пенсилвания. Близо 3000 души загинаха.

преди 18 годиниАтаката срещу Световния търговски център се излъчва на живо по цял свят, след като телевизионните станции пристигат, за да отразят първото сблъскване.

След по-малко от два часа кулите се сриват до основи. Единствено четвъртият отвлечен от терористи самолет не успява да достигне целта си, за която се смята, че е била Белият дом. Той пада в поле в Югозападна Пенсилвания. Предполага се, че терористите са загубили контрол над самолета след съпротива от пътниците.

При атаките загиват всички пътници в самолетите и близо 2500 души, които са в сградите. Основната част от жертвите са цивилни лица от 90 държави. Загиват също така и полицаи, пожарникари и други спасителни работници.

Атентатите от 11 септември са едно от най-мащабните и трагични събития на 21 век, което повлиява силно в политически, психологически и икономически аспект не само САЩ, но и целия свят. Терористични атаки с мащабите на тези от 11 септември 2001 г. не са извършвани в последвалите години, но гаранции че нещо подобно няма да се случи и в бъдеще, няма.