Предимството при гол на чужд терен отпадна и в България

0

Два кръга след старта на efbet Лига и един на Втора лига Българският футболен съюз публикува Наредбата за сезон 2022/23. Тя уж беше приета на заседание на Изпълкома на 7 юни, но отборите изиграха първите мачове „на тъмно“.

Сред новостите е, че при излъчване на победител в две срещи е премахнато определението „отбелязани повече голове на чужд терен“. Така реално елиминационните мачове стават както в Европейските клубни турнири – вече няма предимство при повече отбелязани голове на чужд терен. В най-голяма степен това засяга полуфиналите от турнира за Купата на България, но и много мачове при подрастващите и в по-долните нива ще се провеждат при тези условия.

Сред другите изменения е, че тази година класирания на 14-то място в efbet Лига ще играе бараж срещу третия във Втора лига. Промяната тук е свързана с домакинството на този бараж. В последните години мачът се играеше на неутрален терен, а сега домакин ще е тимът от efbet Лига.

За отборите, които поддържат втори тимове, се допуска в игра да влизат до 2-ма футболисти извън Европейския съюз. Миналото първенство ограничението бе само до 1 играч.

Въвежда се задължение в Трета лига да играят минимум 3-ма футболисти родени след 1999 година, които трябва да са на терена минимум 90 минути и са тренирани във ФК член на БФС между 12 и 21 години. В мачовете трябва да има достатъчно такива играчи, за да ги заменят. Ако отбор не може да завърши срещата с 3-ма играчи родени след 1999 година ще трябва да играе с по-малко хора, независимо, че на пейката има други резерви.

Интересна е промяната, която засяга отлагането на мачове. До момента в член 44 на наредбата бе записано, че мач може да бъде отложен с решение на администриращия орган след мотивирано предложение на ПФЛ и съгласие на телевизията, която е носител на правата.

Сега мач от професионалния футбол може да бъде отложен само с решение на администриращия орган и със съгласието на телевизията. Въведена е и друга възможност, който гласи „с решение на администриращия огран при друга аргументирана необходимост и съгласие на носителя на ТВ правата“.

Въвежда се трето ниво на Елитната юношеска група до 19 години. До момента този шампионат бе на две нива.

 

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук