Предпазните маски – задължителни само в публичния транспорт

0
2150

Единствено в публичния транспорт ще бъде задължително носенето на предпазни маски. На всички останали  закрити обществени места носенето им ще бъде само препоръчително.

Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев, с чиято заповед извънредната епидемична обстановка се удължава до 1 юли.

Мерките, които ще останат да действат, са в три направления, уточни министърът.

На първо място продължават ограниченията за влизане на територията на страната на граждани на трети страни, с изключение на страни от Балканите – Черна гора, Босна и Херцеговина и Сърбия. За всички останали трети страни се очаква да се вземе решение на 15 юни, когато ще има видеоконферентна връзка на министрите на вътрешните и външните работи на страните членки на ЕС. „По наше мнение, ако се отворят границите за гражданите на трети страни, това ще стане най-рано на 1 юли“, добави Кирил Ананиев.

Второто направление на мерките са за спазване на противоепидемичните мерки. Това са спазването на физическа дистанция, хигиена на ръцете, дезинфекция и препоръчително носене на маски на закрити места. Решено е било, че на закрити обществени места ще бъде само препоръчително да се носят маски. На трето място остават мерките за временното ограничение за масовите мероприятия. Новото е, че ще се позволи на закрити места капацитетът да допускане на хора в залите да не е 30 процента, а 50 – или през една седалка, уточни здравният министър.