Представиха книга за династията Асеневци

0
35
династията Асеневци

Книга за великите царе от династията Асеневци беше представена във Велико Търново. Неин автор е известният историк и почетен гражданин на старата столица проф. Пламен Павлов.  Автор на илюстрациите е Тодор Ангелиев, който изработи и логото за европейското председателство на България. Самата книга пък е замислена като съпътстващ разказ за една от композициите на Николо Коцев.

Представянето на книгата, която си поставя за задача да разкаже на достъпен език за делата на първите Асеневци, се състоя в Регионалната библиотека „П. Р. Славейков“. Гостите бяха изненадани и с театрална постановка, при която в ролите на братята Асен и Петър се въплътиха актьорите от търновския театър Иван Митев и Детелин Кандев.

В изданието освен за Петър, Асен, Калоян и Иван Асен II, са поместени страници и за по-малко популярния цар Борил.

„Общо взето съм от хората, които реабилитират Борил като един владетел с много достойнства, който разбира се има много противоречива съдба, но ние не бива да делим владетелите на добри и лоши, на слаби и силни. Безспорно сред най-светлите исторически личности в българската история са българските царе от династията Асеневци. Цар Петър (Добрия), цар Иван Асен (Стария) и цар Калоян“, твърди проф. Павлов.

„Първите Асеневци са тези, които са възстановили и положили основите на целокупната българска държава, за да я има и днес. Да си българин не е орисия, да си българин е чест, която трябва да се устоява. За 25 години Петър, Асен и Калоян превърнаха една забравена византийска провинция във велика сила. Днес минаха 30 години от началото на нашия последен преход и ние намираме оправдание и извинение, че трябвало да мине време. Само за 25 години те върнаха България на картата на Европа и то като една велика сила“, категоричен е професорът, който е дългогодишен преподавател по история на Византия и на средновековните балкански държави. Той е категоричен, че Асеневци са били горди българи и се надява съвременниците им да усвоят поне част от тяхната енергия.