Представят културното наследство на българите в миграция

0

Изложбата „Културното наследство на българите в миграция“ могат да видят русенци и гостите на града в Регионалния исторически музей.

Материалите за експозицията са събирани през последните три години от екип изследователи от Института за етнология и фолклористика с Етнографски музей. Екипът от учени е обиколил 80 града в 16 страни в Европа и в няколко щата в САЩ. Срещнали са се с представители на над 300 неделни училища, танцови формации, посолства и консулства, културни институти и центрове, дружества и асоциации, хорове, български магазини и ресторанти, медии, както и с отделни артисти. Сред тях са Елена Табакова, етнограф, работил дълги години в Музея на градското всекидневие (Къщата на Калиопа) в Русе и от д-р Диляна Иванова от Фийлд Музей, Чикаго, която също е част от русенския музеен екип. Това е най-голямото проучване на българските общности зад граница, правено досега в българската наука.

Чрез снимки и предмети е представена дейността на основаните и поддържани от българските емигранти в Европа и САЩ организации, свързани с опазването, предаването и популяризирането на културното наследство.

Изложбата илюстрира моделите на съхранение, предаване на следващите поколения, обогатяване, трансформиране, промотиране и популяризиране на различни елементи на културното наследство, сред които ключови са българският език, православието, официалният и традиционният календар, обичаите, народната музика и танци, българската литература и книжнина, храната, паметниците на именити българи.

Изложбата „Културно наследство на българите в миграция“ е резултат от работата по проекта „Културно наследство в миграция. Модели на консолидация и институционализация на българските общности в чужбина“, финансиран от фонд „Научни изследвания“ към Министерството на образованието и науката.

 

Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили