Направиха първа копка на реконструкцията на кея

0
първата копка на реконструкцията на кея

Първата копка на реконструкцията на кея беше направена край Понтон №10 в Русе вчера.

На събитието присъстваха министърът на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, кметът на Община Русе Пламен Стоилов, депутатите Пламен Нунев, Светлана Ангелова и д-р Андриан Райков, главният архитект на Община Русе и ръководител на проекта арх. Живка Бучуковска и др., тържествен водосвет отслужи отец Марин от Русенската митрополия.

Проектът предвижда изграждане на зона за обществен отдих по крайбрежната ивица в района от ж.п. прелеза на речна гара до ул. „Мостова“ , благоустрояване на зоната, изграждане на две детски площадки, фитнес на открито и сцена на открито, а срокът за изпълнение е 420 календарни дни. Той е част от цялостния проект за рехабилитация и благоустрояване на централната градска зона на Русе и прилежащите ѝ пространства чрез обновяване и развитие на зелената система, обособяване на зони за отдих и изграждане на устойчива и достъпна физическа и архитектурна среда. Осъществява се с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата му стойност е 16 860 657,16 лв., от които 16 790 422,69 лв. – безвъзмездна финансова помощ и 70 234,47 – собствен принос на Община Русе и включва общо 6 компонента.

Догодина ще бъде даден старт и на големия воден проект в община Русе на стойност над 83 млн. лева, включващ подобряване на водоснабдяването и изграждане на канализация в кварталите „Средна кула“ и „Долапите“, каза по време на тържеството регионалният министър Николай Нанков.