Представят „Пианото на Шостакович“ в Русе

0

Документалния филм „Пианото на Шостакович“ за връзката на големия композитор с дунавския град ще бъде представен в Русе, съобщават от Държавната опера.

Филмът, дело на Стефан Прохоров, Кети Маринова и Веселина Антонова е създаден с финансовата подкрепа на Община Русе по Програма „Култура“ и ще бъде прожектиран в понеделник, 19 декември, от 19:00 часа в зала „Европа“ на Доходното здание.

Лентата проследява гостуванията и концертните изяви на композитора през 1958 и 1965 година в Русе. В любопитна и пъстра поредица от интервюта с музиканти-доайени от Русенската филхармония и Русенската народна опера – двете институции, с които Шостакович е работил в миналото, прозвучават разкази, разкриващи неочаквани детайли, рисуващи неговия магнетичен образ. Като свързваща и същевременно куриозна нишка през целия филм стои въпросът „Кой е концертният роял, на който е свирил композиторът?“ На 24 януари 1958 година, под диригентството на легендарния Добрин Петков, Шостакович излиза на сцената на Русенската опера като солист на своя Концерт за пиано и оркестър № 2 във Фа мажор, оп. 102, написан само година по-рано. Историята разказва как оркестранти на ръце пренасят инструмента през центъра на града от репетиционната си зала, която се е намирала в залата на днешния Държавен куклен театър-Русе до сцената на Народна опера-Русе. Следите на този инструмент се губят и се преплитат с историята на друг концертен роял, също дълбоко свързан с музикалната история на Русе. Объркването продължава до момента, в който по време на снимките на документалния филм през септември тази година се разкрива истината за пианото на Шостакович в Русе.

Филмът осветлява и моменти, свързани с първата постановка на операта „Катерина Измайлова“ в България, осъществена в присъствието на композитора през 1965 година в Русе, както и неговото забележително гостуване в Пиргово, от което има исторически документални кадри и спомени на хора, които са го посрещнали тогава.

Авторският колектив е съставен от режисьора и сценарист Стефан Прохоров, оператора

Филмът е озвучен с изпълнение на струнен квартет, съставен от солисти-оркестранти от Оркестъра на Държавна опера-Русе, чието специалното участие ще украси премиерната прожекция на 19 декември в Зала „Европа“ в Доходното здание.

Партньори в издирването на архивни материали са НУИ „Проф. Веселин Стоянов“, НМА „Проф. Панчо Владигеров“, Централен държавен архив, Международно дружество „Елиас Канети“, Кметството на с. Пиргово.

Най-добрата агенция за подбор на персонал

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук