Предупреждение от първа и втора степен за опасно време

0
Облачно време, дъжд и вятър

Предупреждение от първа и втора степен, код жълто и код оранжево, е в сила в почти цялата страна за днес. Значителни валежи се очакват в Централна България, а в югоизточните райони ще има условия за гръмотевични бури и градушки.

Днес през страната ще премине добре изразен студен атмосферен фронт. От запад на изток ще има краткотрайни, интензивни валежи от дъжд. Значителни ще са количествата в централните, след обяд и привечер – в източните райони. На места в Югоизточна България валежите ще са придружени с гръмотевични бури, има условия за градушки. След обяд в Северозападна България валежите ще спират и облачността ще се разкъсва. В Дунавската равнина ще духа умерен, временно силен вятър, който постепенно ще отслабва. В Източна България вятърът ще се ориентира от север-североизток и ще е умерен. Ще продължи да нахлува студен въздух. Максималните температури ще са в широк интервал: от 11°-16° в Западна България до 23°-25° в югоизточните райони.

През нощта срещу събота, с изключение на северозападните райони, валежите ще продължат, по-интензивни ще са в Източна България. В събота превалявания ще има само в сутрешните часове в Източна България. След временно отслабване, вятърът отново ще се усили и в неделя ще бъде ветровито.

През почивните дни понижение се очаква и при минималните температури, а максималните в по-голямата част от страната ще бъдат между 15 и 20 градуса.