Предупреждение: Възможен е трус от 8,1 по Рихтер във Вранча

0

Доклад на румънския главен инспекторат за извънредни ситуации (IGSU) към Министерството на вътрешните работи показва, че в сеизмичната зона на румънския окръг Вранча може да възникне земетресение с максимална сила 8,1 степени.

Вранча се намира в точката на сближаване между Източноевропейската плоча и Моеската и Вътрешноалпийската подплоча Поради голяма дълбочина щетите, причинени от такова земетресение, биха надхвърлили бедствието в Турция. Според проекта RO-RISK щетите, предизвикани от земетресения от този източник, ще са големи не само в епицентралната зона (в окръзите Вранча или Бузъу), но и на много по-големи епицентрални разстояния, до 200-300 км в посока североизток-югозапад, показва документът, цитиран от CNN.

Според специалистите от IGSU, при земетресение с магнитуд от 8 по Рихтер се освобождава енергия, равна на тази, произведена от 1200 ядрени бомби като тези в Хирошима. В същото време броят на тежко ранените или загиналите хора би бил над 45 000.

На територията на Румъния земетресенията във Вранча могат да засегнат десетки градски населени места, показва още документът на IGSU, особено по направлението Яш – Фокшани – Букурещ. В това направление е и Русе.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук