С викторина учениците от Ветово отбелязаха годишнината от обесването на Апостола

0

Близо 80 ученици от най-голямото ветовско училище СУ „Васил Левски“ участваха във викторина, посветена на Апостола на свободата.

В рамките на събитието младежите, които бяха между 8 и 12 клас, научиха редица интересни факти за националния герой. Сред тях имаше множество подробности за живота и делото на Левски, но определено най-голям интерес предизвикаха няколко детайла, останали за широката общественост. Те бяха свързани с това, че Дяконът е обичал музиката и любимото му произведение е било Химнът на Пресвета Богородица, както и че той е бил висок около 171 – 172 см. Гимназистите бяха силно заинтересовани и от биографията на Левски, свързани с неговите четири братя и сестри, а също и от данни за родовете, от които произхожда. Младежите бяха впечатлени и от това, че се счита, че Левски е преминавал през Русенско около 10 пъти, както и че първото честване в региона, свързано с него, е било през 1902 година в Доходното здание. Те имаха възможността да подредят и два електронни пъзела, които бяха създадени по картините на Никола Кожухаров и Борис Ангелушев – „Залавянето на Апостола“ и „Обесването на Левски“.

Инициативата се проведе под егидата на областния управител Анатоли Станев и се реализира с подкрепата на кмета на Община Ветово д-р Мехмед Мехмед, началника на Регионалното управление на образованието в Русе д-р Росица Георгиева и преподавателския състав на училището. Онлайн викторината и уеб-базираните пъзели са разработени от експерти в Областната администрация.

зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук