Предупреждение: Водачите да тръгват на път добре подготвени

0
260
водачите да тръгват на път добре подготвени

Предупреждение към водачите, да тръгват на път добре подготвени, с оглед очакваното рязко влошаване на времето, отправят от Пътна полиция. Прогнозата е, че валежите ще обхванат страната, ще се усилят и на места ще са значителни. До сутринта почти навсякъде в Северна България и по високите полета на Западна дъждът ще премине в сняг, с изключение на североизточните райони, където все още ще превалява дъжд при отрицателни температури в приземния слой и ще се образуват поледици и обледяване на проводници. За областите Русе, Велико Търново и Силистра е в сила жълт предупредителен код, за Варна, Разград, Добрич, Търговище и Шумен кодът е оранжев.

В тази връзка от Пътна полиция напомнят, че рязката промяна на времето крие опасности на пътя и съветват водачите да са добре подготвени, ако им предстои пътуване.

Най-добре да се поема на път със зареден резервоар гориво. Водачите трябва да заредят незамръзващи течности в охладителната система на автомобила и за чистачките. Желателно е да носят със себе си вода, топли дрехи, одеяло. Телефоните им да са заредени и да носят зарядни, които да ползват по време на път.

Съветите към пешеходците са да излизат навън само ако това е абсолютно наложително, да се движат по тротоарите и да използват подлезите и надлезите за пешеходци, а извън населените места се движат срещу автомобилния поток по банкета.

Препоръките са да се обличат топли дрехи, да се обуват здрави обувки с дълбок грайфер, а, ако носите шапка, при пресичане да се огледате няколко пъти, преди да стъпите на улицата, защото шапката до в известна степен пречи на слуховото възприятие.

Друг съвет е, дори да сте на пешеходна пътека, да се огледате и да преминете, само ако автомобилът е далече.

За водачите се препоръчва, ако не се налага пътуването, да се отложи заминаването до нормализиране на обстановката, както и да се прецени дали се налага на път да тръгне цялото семейство, като това е особено важно, ако има и малко дете.

Гумите трябва да са за зимни условия, а всички течности в системите на автомобила трябва да са подменени с незамръзващи.

Трябва да се провери налягането на гумите, работят ли чистачките, в изправност ли са всички фарове, мигачи, аварийни светлини, габарити, работи ли отоплителната система на автомобила.

Съветите са да заредите достатъчно гориво, а преди път извън населено място да се осведомите за прогнозата за времето, за временни или постоянни ограничения по набелязания маршрут.

В колата трябва да има вериги за сняг, буксирно въже, лопата, зарядно за акумулатор, мобилно зарядно за телефон, дебело одеяло, вода и суха храна, да се провери и обнови съдържанието на автоаптечката.

При попадане в рискова ситуация, сигнализирайте първо на телефона за спешни случаи 112, след това потърсете за съдействие близки и приятели, препоръчват от МВР.