Представиха „Лица от бойната слава на Русе“

0
65
„Лица от бойната слава на Русе“

Изложбата „Лица от бойната слава на Русе“, посветена на 100-годишнината от края на Първата световна война, беше открита в Русенския исторически музей.

Представен беше и албумът “За почест” в две части – “Бойната слава на Русе в Сръбско-българската война 1885 г. и Балканските войни 1912-1913 г.” и “Пети пехотен Дунавски полк и Дунавската военна флотилия 1915-1918 г.”. Техен автор е Мариана Димитрова – уредник в отдел “Нова история” на Русенския музей.

Фотоалбумът също е посветен на 100-годишнината от края на Първата световна война (1914 – 1918 г.). Той е издаден с подкрепата на Министерството на отбраната. В двете части са представени повече от 500 фотографии и пощенски картички, документи и факти от фонда на Русенския музей.

С богатия набор от архивни материали изданията са насочени към разнообразна публика с различни интереси. Те проследяват бойния път на Пети пехотен Дунавски полк във войните за национално освобождение и обединение, показват героичните примери на доблестните командири, условията за живот и почивка в казармите и на фронта.

Интерес представляват снимките, които представят участието на Дунавската военна флотилия във войните, въоръжението и облеклото на българския войник, работата на военната болница, портретите на военачалниците и техните семейства, епизоди от живота на фронта.

Обърнато е внимание на малкия човек в голямата война – на делниците и празниците на обикновения войник, на грижите за болните и ранените, на съдбата на българските и чуждите военнопленници и на всенародната почит към загиналите.