Русенски подарък за националния празник на Румъния

0
113
русенски подарък

Приятен русенски подарък по случай 1 декември, националния празник на Румъния, получиха жителите на съседен Гюргево, съобщиха от Еврорегион Данубиус, които заедно с Държавен архив – Русе и Окръжения исторически музей в румънския град са организатори на събитието.

Това е изложба под надслов „Културата обединява”, която беше открита в Гюргево.

Експозицията представя документи, фотографии, афиши, пощенски картички за културни събития в Русе и Гюргево. Отделено е място и на фотоси от  книгите на русенеца Румен Кузов „Русе – илюстрован ретро гид” и „Русе в миналото”, които миналата есен бяха представени в Гюргевската библиотека.

Съпътстваща изложба показва стари пощенски картички и графики от Първата световна война, в памет на познатия на русенската общественост румънски историк, музеограф, писател и колекционер проф. Корнелиу Беда.

„Един от приоритетите ни е популяризиране на културата, традициите и обичаите на българи и румънци и тяхното взаимно опознаване”, посочи Лили Ганчева, изпълнителен директор на Еврорегион Данубиус. Стефка Маринова, директор на Държавен архив Русе допълни, че това е най-добрият подарък, който биха могли  да направят по повод 100 години от обединението на Румъния.

От своя страна директорът на Окръжен музей Гюргево, Йонел Мускалу поздрави българската страна и отбеляза, че това е вече осмата съвместна инициатива в настоящата година. Според него именно културата и обичаите се възприемат  най-лесно и провокират интереса на хора от всички възрасти.

На 1 декември 1918 г. в гр. Алба Юлия, Трансилвания е свикан Великият румънски национален съвет, където 600 депутати и 628 представители на културни и обществени организации гласуват обединението на областите Трансилвания, Кришана, Сатмар, Марамуреш и Банат с Румъния, в резултат на което е създадена единна държава. Датата 1 декември става официален Национален празник от 1990 г., след свалянето на комунистическия режим в Румъния.