Предупреждение за „кучешки студ“ в цяла Северна България, обличайте се добре

0
636
Валежите спират

Предупреждение за „кучешки студ“ в цяла Северна България отправят метеоролозите от НИМХ – БАН. Заради очакваните отрицателни температури, по-ниски от обичайните за сезона е обявен жълт код за опасно време в 11 области на страната. Предупреждението за отрицателни дневни температури е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Русе, Търговище, Разград и Силистра.

Минималните температури ще са между минус 7 и минус 2 градуса, на места в низините и котловините ще има ниска слоеста облачност или мъгла. По-значителна ниска слоеста облачност ще се задържи по поречието на Дунав и над Източна България и там дневните температури ще останат ниски. В останалата част от страната максималните ще са между 1 и 6 градуса.

До края на тази седмица облачността ще бъде променлива. В петък, след временно увеличение на облачността и слаби превалявания в отделни райони в Западна България, до вечерта за кратко ще се изясни. В събота и неделя ще е без съществени валежи, само на отделни места, главно в Северна България, са възможни незначителни превалявания, предимно от дъжд. С изключение на Югозападна България, ще бъде много ветровито, вятърът ще е северозападен, умерен, в Дунавската равнина в неделя – и временно силен. Затоплянето ще продължи, ще е бързо и значително.