Прехода към модерността в края на 19 век показват в музея в Русе

0

Изложбата „От Виена и Константинопол. Етнография на града“, представяща европеизацията на всекидневието в българските градове и прехода към Модерността в края на 19. век е подредена в Русенския исторически музей.

Експозицията е съвместен проект на Регионалния етнографски музей в Пловдив и на Русенския исторически музей. В края на 19. век Пловдив и Русе са били главните икономически двигатели на младата българска държава, а ефектът от създаденото благосъстояние се отразява и върху начина на живот на техните жители. Възприемането на практики от Модерността е резултат на влиянието на две империи, чиито столици са се превърнали в символи за страните от Балканите. Константинопол усвоява европейски модели и ги адаптира за елита в Османската империя, а Виена е посредник на влиянието от Западна Европа, но и сама създава стил.

Въпреки че са проводници на стила на Виена и Константинопол, Русе и Пловдив изграждат свой собствен дух. Градовете търсят себе си чрез образите на други градове – затова съществува Кючюк Париж в Пловдив, а Русе е разпознаван като Малката Виена.

Преходът към Модерността намира отражения във всички сфери – градоустройството, архитектурата, интериора на градските къщи, които се уреждат във „виенски“ и „цариградски“ стил, музиката, фотографията, дамското и мъжко облекло, аксесоарите, кухнята, храненето.

зарядни станции за електромобили