Преизбират Усрула фон дер Лайен за председател на ЕК

0

Лидерите на страните от ЕС номинираха германката Усрула фон дер Лайен за втори петгодишен мандат като председател на Европейската комисия. На срещата на върха в Брюксел, която приключи тази нощ, те избраха и португалеца Антониу Коща за председател на Европейския съвет, а естонският премиер Кая Калас ще бъде новият върховен представител на ЕС по външна политика.

Триото, което беше издигнато от три проевропейски политически семейства в ЕС – Европейската народна партия, Партията на европейските социалисти и европейските либерали, получи широка подкрепа от страна на лидерите, но не и единодушие.

Италианският премиер Джорджа Мелони се въздържа при гласуването за фон дер Лайен и гласува против Коща и Калас. Против гласува и унгарският премиер Виктор Орбан. Според тях номинациите за топ позициите не отразяват резултатите от европейските избори, на които консервативните и крайнодесни политически сили в Европа значително увеличиха присъствието си в ЕП.

Номинацията на фон дер Лайен трябва да бъде одобрена с мнозинство и от Европейския парламент при тайно гласуване. Това ще стане на първата сесията на Европарламента в средата на юли. Коща трябва да поеме поста след 1 декември, когато изтича мандатът на сегашния председател на Европейския съвет Шарл Мишел.

С постигането на съгласие за трите топ длъжности в Брюксел, лидерите днес няма да се съберат за втори ден от Срещата на върха, както беше планирано.

агенция за подбор на персонал
Работа в А.Л. Филтър
зарядни станции за електромобили

ВАШИЯТ КОМЕНТАР

Въведете коментар!
Въведете своето име тук