Премиер и министър откриха пречиствателна станция в Бяла

0
33
Преемиерът Борисав откри прециствателна станция в Бяла

b_borisov-byala-lenta38Лентата на съоръжението прерязаха премиерът Бойко Борисов,и министърът на околната среда и водите Ивелина Василева и кметът на Бяла Димитър Славов.

Изграждането на съоръжението, на стойност 40,8 млн. лв., е финансирано по Оперативна програма „Околна среда“.

„Бяла се присъединява към големия брой населени места в България, където изцяло е осигурено довеждането и пречистването на отпадъчните води. Това е мащабна инвестиция, но бе един от най-рисковите проекти“, каза Ивелина Василева. Според нея са били извършени геройства и положени много усилия от новото кметско управление на Бяла, за да приключи проектът в срок.

Премиерът Борисов откри пречиствателна станция в БялаПремиерът Бойко Борисов характеризира управлението на бившия кмет на Бяла с думите „по-калпаво управление в община в България не е имало“. „Благодарение на некадърността, загубихте 22 млн. лв. за депо, сега трябва да бръкнем от пенсиите на хората да ги вземем и да направим депо в Бяла“, каза Борисов.

Новоизградената пречиствателна станция за отпадъчни води в Бяла беше официално открита в присъствието на премиера Бойко Борисов,Екоминистърът Ивелина Василева поясни, че става дума за изграждане на регионалното депо за отпадъци. По думите й, забавянията, които са били генерирани през годините, са били следствие от липсата на достатъчно административен капацитет на предишното ръководство на общината, и от забавянията на тръжните процедури. Така средствата, които са били осигурени от оперативната програма, не са могли да бъдат ползвани.

„Затова сега ще положим всички усилия да осигурим финансиране от националния бюджет през ПУДООС, защото това са важни стратегически проекти, които променят облика на населените места“, каза тя. Василева посочи още, че в област Русе по тази програма са били осъществени 14 проекта и инвестиции за повече от 60 млн. лв.