Русе почете Ботев и загиналите за свободата на отечеството

0
34
2 юни военне

2 юни Бурджиев словоСред присъстващите бяха националният омбудсман Мая Манолова, областният управител Стефко Булджиев, генералният консул на Русия в Русе Татяна Грушко и др.

В словото си областният управител Стефко Бурджиев, припомни думите на Баба Тонка Обретенова „Четирима сина загубих! Двамата са в гроба, а другите полуживи. Но още четирима да имах, пак ще ги накарам да носят българското знаме със златния лъв!“ , и призова за обединение около заветите на великите българи.

Областният управител каза още „светлият пример на славния подвиг на Ботевите четници е урок за днешното поколение млади българи по патриотизъм, по толерантност и уважение, а не по омраза към различния. Те се превърнаха в нашата жива съвест, защото ни карат да преосмисляме живота и делата си“.

Националният омбусдман Мая Манолова, изрази признателност към русенци, тяхната отдаденост в опазване на националните идеали и духа на възрожденците.

2 юни Манолава и Булджиев - цветяЗаупокойна молитва в памет на Ботев и другите герои, загинали за свободата на Отечеството, отслужиха свещеници от Русенската митрополия, след което присъстващите положиха венци и цветя в памет на загиналите за народната свобода.

2 юни - младежиТочно н 12 ч., когато завиха сирените, с които по традиция се отбелязва 2 юни, целият площад застина в преклонение пред подвига на отдалите живота си за свободата на Отечеството.