Преминаваме към лятното часово време тази нощ

0
тази нощ

Тази нощ една четвърт от населението по света преминава към лятното часово време. Това се случва всяка последна неделя на март. Тази година това ще стане на 31 март в 03:00 ч. местно време.

Тогава часовниците се преместват с един час напред. Връщането към астрономическото време ще се извърши в 04:00 ч. местно време на 27 октомври 2019 г., когато ще върнем часовниците с един час назад.

Лятното часово време е система, въведена преди 100 години за спестяване на разходи за осветление, чрез увеличаване на използването на дневна светлина. При нея официалното време се измества обикновено с един час по-напред от астрономическото време, като остава така за пролетните и летните месеци. С това се цели подсигуряване на по-добро съвпадане на часовете от светлата част на денонощието и активните часове за работа и училище.

Ефектът обаче е спорен и през последните години редица държави се отказват от използването на лятното часово време. Последното превъртане на стрелките в ЕС ще е през 2021 г. До април догодина всяка страна трябва да избере в кое часово време да остане. Тези, които пожелаят да останат на лятно часово време, ще преместят стрелките за последно през март 2021 г., а останалите –  през октомври. Ако дотогава държавите в обща часова зона не се координират и не изберат еднакво време, може да се стигне до сериозна часова разлика и респективно – до проблеми с трансграничната търговия, транспорта, далекосъобщенията и пътуванията