Преподаватели от РУ на Олимпиада по български език и литература в Молдова

0
139
Преподаватели от

Преподаватели от Русенския университет бяха гости на ХХХ Републиканска олимпиада по български език и литература в Кишинев – Молдова, съобщиха от висшето училище.

Гости на Олимпиадата бяха доц. д-р Мира Душкова и ас. д-р Ния Донева, преподавателки от Катедрата по български език, литература и изкуство при Русенския университет.

В олимпиадата участват ученици от 9 до 12 клас, от български произход, живеещи в различни райони на Р Молдова.

Тази година участниците бяха 60 ученици от Тараклийски, Кантемирски и Леовски район, Гагаузия и Приднестровието.  Младежите се състезаваха в два основни тура – устен и писмен. Класирането е от първо до четвърто място за всеки клас, като са определени и допълнителни награди – „За най-творчески отговор“, „За най-добър рецитал“, „За най-добра авторска творба“, „За учителя на победителя“ и др. За преподавателите от Русенския университет бе особено радостно първото място на десетокласничката Татяна Чебанова от с. Кайраклия, район Тараклия, която преди две години беше на езиков курс в Университета.

Русенският университет получи плакет и благодарствено писмо от доц. д-р Елена Рацеева, председател на олимпийския комитет. В писмото се казва: „Вашето съдействие и спонсорско участие се явяват благороден принос в делото за закрепване и укрепване на българската самобитност, традиции, история и език на българите в Република Молдова. Искрено вярваме, че ще запазим добрите си взаимоотношения и ползотворно сътрудничество в бъдеще“.