Търновската конституция събра политическия елит в старопрестолния град

0
60
Търновската конституция събра политическия елит

140-годишнината на Търновската конституция събра политическия елит на България в старопрестолния Търновград.

Сред присъстващите на тържествата бяха президентът Румен Радев, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, депутатите от 44-ото Народно събрание. За пръв път от два месеца, макар и на тържествено заседание, се появиха народните представители от БСП. Заради многото високи гости през целия ден градът беше отцепен от полиция и служители на НСО.

Деца от вокална група “Пеещи камбанки” изпълниха акапелно химните на Република България и на Европейския съюз. Гвардейци внесоха тържествено в залата оригинала на Търновската конституция, която е приета на днешния ден преди 140 години, а възстановка на събитията отпреди повече от век беше пресъздадена от местния клуб „Традиция“ и актьорите от Търновския театър. От ВМРО пък занесоха пръст от всички краища на България в църквата „Св. Никола“ във Велико Търново. Проведена бе тържествената сесия на парламента по повод 140 години от подписването на Търновската конституция, на която бе прието обръщение на депутатите към българския народ. Поднесени бяха цветя и венци пред паметника „Майка България.

Тържествата приключиха късно вечерта с тържествена заря-проверка.„Приветствам решението на Народното събрание, основано на историческата памет и духовно минало на град Велико Търново.

Очаквам и вярвам, че това решение ще бъде уплътнено със значими събития и инициативи за запазване на нашата историческа памет“, каза президентът Румен Радев.

„За българския народ винаги свободата ще бъде висша ценност, затова и в дневниците на Учредителното събрание е останало забележителното изказване на Марко Балабанов “Всякой роб, от какъвто пол, вяра и народност да бъде, свободен става, щом стъпи на българска територия”, каза в словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева