Пресъхналият преди година яз. „Студена“ се изпуска, за да не прелее

0

Пернишкият яз. „Студена“, който преди година беше почти пресъхнал, сега прелива. От неделя започна контролирано изпускане на водоема, защото количествата в него се доближават до максималния обем от 25 млн. кубични метра. В момента в него има 23 млн. кубика.

„Ние сме се уточнили с управителя на ВиК предвид това, че язовира още в началото на зимата е пълен да го държим в нива между 21 и 23 млн. кубика. Очертава се снежна зима и ще има вода – затова по всяка вероятност ще го свалим на 21 млн. кубика и когато дойде пролетта ще го допълним“, заяви екоминистърът Емил Димитров-Ревизоро. Към момента се изпускат между 3 и 4 хил. литра в секунда.

Миналата зима в Перник и околността бе въведен строг воден режим, защото в яз. „Студена“ имаше под 3 млн. кубични метра. Имаше опасност водоемът да стигне до т.нар. „мъртъв обем“, след който вода може да се взима само от основния изпускател, което отнема повече време за пречистването й. Язовирът започна да се пълни от обилните валежи от сняг, а след това и от дъжд през пролетта. Междувременно бе построен резервен водопровод от София, през който количества от Рила.

Заради пернишката водна криза бе арестуван бившият екоминистър Нено Димов. Той бе обвинен за това, че лично е подписвал месечните графици за водовземане и не е взел мерки да пести водата.

Предстоят водна криза и бунтове, обяви Ревизоро

Макар че режимът е Перник предизвика огромен скандал, управляващите не показаха, че са си научили урока. Преди няколко седмици екоминистърът обяви, че същата опасност има и за Бургас, ако не се вземат спешни мерки.