През 2019 г. ще започне изграждането на пътя Русе-Велико Търново

0
През 2019 г. ще започне изграждането на пътя Русе-Велико Търново

През 2019 г. ще започне изграждането на пътя Русе-Велико Търново, съобщи при посещението си в старопрестолния град министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова.

Стойността на обекта е 505 милиона лева без ДДС. По думите на Петкова, по тази отсечка са почти преодолени проблемите със съдебните дела и в момента се готвят тръжните процедури за участъка от Русе до обхода на град Бяла.

Министър Аврамова каза още, че има идеи и за концесиониране на участъка от Русе до Велико Търново, както и за тунела под Шипка. И за двата обекта се водят преговори, но МРРБ и правителството имат ангажимент през тази година работата по пътя Русе-Велико Търново да стартира.

Автомагистралата „Хемус“ трябва да стигне до Велико Търново през 2023 година, каза още регионалният министър. Тя посочи, че работна група изготвя законови промени, чрез които да има предварително изпълнение за важни пътни отсечки и обекти с национално значение. Целта е да се обезщетят собствениците на имоти според оценката на вещите лица, а ако има обжалване, сумите да бъдат доплащани след определението на съда. По този начин ще се предотврати забавянето на строителството, смята Аврамова.