През новата седмица: Валежите спират, температурите се понижават

0
дъх на пролет

През новата седмица ще бъде предимно облачно, валежите ще са само на отделни места, а температурите ще започнат да се понижават.

Това прогнозират синоптиците от Националния институт по метеорология и хидрология.

Днес облачността ще е предимно значителна. Ще има валежи, предимно слаби, но главно в югоизточните райони на страната ще са временно силни. В западните и централните части на Предбалкана, както и високите полета на Западна България дъждът ще се примесва със сняг. Минималните температури ще са предимно от 1° до 6°, максималните ще варират от 2°-3° в Предбалкана до 8°-9° в югоизточните райони.

До сутринта във вторник валежите в почти цялата страна ще спрат, най-късно в крайните югоизточни райони. От запад облачността бързо ще се разкъса и ще намалее. Вятърът ще отслабне, в Западна и Централна България и ще стихне. Минималните температури ще се понижат, а дневните ще са малко по-високи.

През следващите дни до края на седмицата в по-голямата част от страната ще бъде почти тихо. В много райони в равнините, низините и котловините рано сутрин ще се образуват мъгли или ниска облачност, а на места ще се задържат по-дълго. Около и след обяд ще има и слънчеви часове. В планинските райони ще има повече слънце и ще бъде сравнително топло. Минималните температури ще са около 0°, а максималните ще са в по-широки граници – в местата с по-трайна мъгла или повече облачност ще остават от 2° до 5°, в останалите райони ще достигат 8°-10°.

Краткотрайна промяна ще има в четвъртък, когато в Дунавската равнина и западната част на Горнотракийската низина ще духа слаб до умерен вятър от запад-северозапад; ще преобладава облачно време, почти без валежи, а през следващите дни и дневните температури слабо ще се понижат.