Президентът пита могат ли депутатите да си подмятат закони както си искат

0

Президентът Румен Радев е поискал Конституционният съд (КС) да разтълкува някои разпоредби от конституцията, свързани със законодателния процес. Причината за искането му са особени практики, използвани от депутатите при приемане на закони.

Радев иска КС да отговори на въпроса законно ли да е се изменя, допълва или отменя закон преди да е бил публикуван в Държавен вестник. Този казус възникна покрай скандална проверка, която позволяваше неустойки върху бързите кредити. Президентът наложи вето върху текстовете и те не бяха обнародвани и следователно влезли в сила. Депутатите от мнозинството побързаха да променя същия закон.

Има и друга практика, посочват от президентството. Държавният глава налага вето и връща закона обратно в парламента. Там преодоляват ветото, законът се публикува и веднага след това започват поправките в него. От президентството твърдят, че е недопустимо да се променя невлязъл в сила закон.

Това са част от законодателните похвати на ГЕРБ. Любима практика на управляващите е еда променят един закон чрез преходни и заключителни разпоредби в друг. Така със Закона за МВР например може да се промени този за рибарството, т.е. законодателни актове, които принципно нямат общо помежду си.

зарядни станции за електромобили